WINTERBANDEN

De afgelopen jaren heeft u als automobilist in de winter veel te maken gehad met lage temperaturen, vorst, sneeuw en gladheid. Omstandigheden waarbij het gebruik van winterbanden absoluut geen overbodige luxe is. Ook voor het aanschaffen, monteren en opslaan van uw winterbanden kunt u terecht bij Garagebedrijf Oscar.

Wat zijn de voordelen van winterbanden?
Bij winterbanden is de samenstelling van het rubber anders dan bij zomerbanden. Het rubber van een winterband blijft soepeler bij lage temperaturen, waardoor de band een betere grip op de weg houdt en comfortabeler rijdt dan een zomerband in de winter. De betere grip resulteert in een betere controle van de auto en een kortere remweg. Dit verschil is al zeer duidelijk bij temperaturen van 7˚C of lager. Verder heeft een winterband een ander profiel dan een zomerband. Dit is vooral een groot voordeel bij het rijden in sneeuw. Door de vorm van het profiel wordt de sneeuw er bij een draaiend wiel aan de achterzijde van de band direct uitgeslingerd. Bij een zomerband zal de sneeuw zich ophopen in de profieldiepten, waardoor het profiel eigenlijk helemaal verdwijnt. Ook bij het rijden op ijs/bij ijzel presteert een winterband beter dan een zomerband, maar verwacht hiervan geen wonderen! Op ijs/bij ijzel rijden blijft hoe dan ook erg gevaarlijk!

Zijn sneeuwkettingen een geschikt alternatief voor winterbanden?Sneeuwkettingen kunnen niet gebruikt worden als alternatief voor winterbanden, want sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor doorgaande wegen (waaronder snelwegen). In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen, evenals spikes, zelfs verboden. Op bergwegen zijn winterbanden soms niet toereikend en dan zijn sneeuwkettingen nog extra nodig of zelfs verplicht.

 

Onderstaand een tabel waarin u gemakkelijk kunt terugvinden in welk land welke eisen worden gesteld met betrekking tot het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen.

Land Winterbanden verplicht? Sneeuwkettingen verplicht? Periode Min. Profiel-diepte
Duitsland Banden dienen aan weersomstandigheden te worden aangepast Verplichting wordt aangegeven met verkeersbord (ook voor 4×4) Geen vaste periode 1.6 mm
Finland Ja Als het wegdek dit verlangt 1 dec – 1 mrt 3 mm
Frankrijk Banden moeten corresponderen met wegomstandigheden
Evt. verplicht gebruik wordt aangegeven met verkeersbord
Verplichting wordt aangegeven met verkeersbord. Gebruik alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Geen vaste periode 3.5 mm
Italië Verplichting wordt aangegeven met verkeersbord Algemene verplichting, toch ook nog aangegeven met verkeersbord. Aostovallei: 15 okt – 15 april ?
Kroatië Niet verplicht, sneeuwkettingen mogen als alternatief dienen Bij niet gebruiken van winterbanden is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Geen vaste periode 4 mm
Noorwegen Als weersomstandigheden dat vereisen zijn winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht. Als weersomstandigheden dat vereisen zijn winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht. Geen vaste periode ?
Oostenrijk Bij winterse omstandigheden  of in vaste periode verplicht Indien noodzakelijk, mits zo aangebracht dat schade aan wegdek voorkomen wordt.
Soms verplichting aangegeven dmv verkeersbord.
1 nov – 15 april, buiten deze periode mogelijk op bergwegen verplicht 4 mm
Slovenië Bij winterse omstandigheden of in vaste periode verplicht Bij niet gebruiken van winterbanden verplicht om in de auto te hebben. Sneeuwkettingen + zomerbanden met profiel van min. 3 mm staan gelijk aan winterbanden 15 nov – 15 mrt 3 mm
Slowakije Bij winterse omstandigheden verplicht (all seasons banden mag ook). In de wintermaanden verplicht om in de auto te hebben. Geen vaste periode ?
Tsjechië In vaste periode veplicht op wegen waar dit met een verkeersbord is aangegeven. In de wintermaanden verplicht om in de auto te hebben. 1 nov – 31 mrt 4 mm
Zweden In vaste periode verplicht. Indien het weer en de weg dit vereisen. 1 dec – 31 mrt 3 mm
Zwitserland Geen wettelijke regeling, wel aanbevolen Verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt, of aangegeven met verkeersbord. Verboden in sommige tunnels. Geen vaste periode ?

N.B.:

Nog even wat belangrijke opmerkingen:

  1. We horen vaak dat mensen winterbanden te duur vinden. Natuurlijk is de aanschaf van winterbanden een extra investering, maar bedenk dat u uw zomerbanden minder snel hoeft te vervangen bij het wisselen van de banden per seizoen. En schade rijden is natuurlijk altijd duurder!
  2. Winterbanden met onvoldoende profieldiepte zijn ongeveer net zo gevaarlijk als zomerbanden met voldoende profieldiepte. Wij adviseren een minimale profieldiepte van 4 mm voor uw winterbanden!
  3. (Uit zuinigheidsoverwegingen) winterbanden monteren op alleen de aangedreven wielen is levensgevaarlijk! Twee sets verschillende banden met sterk verschillende rij eigenschappen maakt uw auto zeer onvoorspelbaar qua bestuurbaarheid en grip op de weg. Dus of 4 winterbanden, of geen winterbanden!
  4. Regel uw winterbanden nog voor het winterseizoen! Liefst al in oktober. Als het seizoen eenmaal begonnen is, ontstaan er door de grote vraag vaak lange levertijden op de winterbanden bij de leveranciers…