APK

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

Een APK mag alleen worden uitgevoerd door een gediplomeerd APK-keurmeester werkzaam bij de RDW of bij een door de RDW erkend keurstation. Garagebedrijf Oscar is zo’n erkend keurstation. Een keurmeester moet elke 2 jaar overnieuw examen doen om aan te tonen dat hij/zij over genoeg vakkennis beschikt om uw voertuig te beoordelen op alle veiligheidsaspecten. ( bij het halen van een onvoldoende is deze dan ook niet meer keuringsbevoegd.). dit geld ook voor het keuringsbedrijf deze word ook regelmatig getoetst en beoordeeld. Nederland, Polen, en Engeland kan er ook gekeurd worden bij gecertificeerde instanties welk ook mogen herstellen. andere landen keuren alleen, herstel elders. keuring is overigens in deze landen ook kostbaarder dan bij ons gemiddeld.

Hieronder leest u meer over de APK keuring.

De APK is een momentopname, waarbij gelet wordt op díe punten die van belang zijn voor veiligheid en milieu-eisen.
Een goedkeuring bij de APK geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen! Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus van groot belang. Bij Garagebedrijf Oscar is het dan ook de gewoonte om bij het uitvoeren van een APK de gehele technische staat van uw auto te beoordelen. Naderhand zullen voor u de eventuele reparatie/onderhoud adviezen worden uitgesplitst in items die noodzakelijk zijn voor een APK goedkeuring en items die noodzakelijk zijn voor uw rijplezier in de toekomst. Zo weet u precies hoe uw auto ervoor staat en zult u in staat zijn om weloverwogen keuzes te maken met betrekking tot bepaalde reparaties en/of onderhoud.

Bij een APK wordt gekeken naar de volgende items:

Wanneer is uw auto aan een APK toe?

Afhankelijk van het voertuig, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, én het soort brandstof, moet dat vanaf het derde of vierde levensjaar. Na deze eerste keuring vindt de eerstvolgende keuring plaats na één of twee jaar.

Zware bedrijfsauto’s, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten.

Onderstaand vindt u een tabel waarin u kunt zien wanneer uw auto aan een keuring toe is en op welke termijn deze keuring herhaald moet worden.

Personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (<3.500 kg) Brandstof Wanneer keuren?
Datum eerste toelating na 1 januari 2005 Benzine en/of elektromotor Eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektromotor) Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating voor 1 januari 2005 Alle Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder Alle Eens per 2 jaar APK
Datum eerste toelating voor 1 januari 1960 Alle Geen APK-plicht

Tabel is met toestemming overgenomen van website van RDW

Als u twijfelt of uw auto aan een APK toe is, kijk dan even op het laatste keuringsrapport. Daarop staat de eerstvolgende keuring aangegeven. U kunt natuurlijk ook altijd even met ons bellen (0318-647720).

Meer informatie over APK vindt u op de site van de RDW: www.rdw.nl